Blogs

Vad är ångest?

Written 8/31/2019 5:10:38 PM by Sandra Ripheden - Coach

Det här med ångest.. Ja bara att läsa ordet ångest kan slå en knut i magen på vissa. Det är så himla många idag som lider av ständig ångest som man inte kan hantera. Ökningen av antidepressiva läkemedel och ångestdämpande läkemedel har ökat markant sista åren även till barn. 

Man skulle kunna beskriva ångest som en stark oro eller rädsla inför någonting. Något som gör att det kryper i hela kroppen så du inte vet vart du ska ta vägen. En del säger att de inte vet varför de har ångest - och kanske kan det vara så att man får ångest för man är orolig eller rädd för att just få ångest. Det blir en enda ond spiral. När du känner ångest kan det yttra sig med tryck över bröstet, du blir darrig, torr i munnen, yrsel, känsla av att vara kissnödig ofta, diarré mm. Och vet ni? Jag har upplevt alla de symtomen! Jag trodde jag skulle dö i början... Vid ångest så känns det som att du befinner dig i din lilla bubbla som ingen i din närhet kan se in i, eller förstå vad det är du upplever. Du ser verkligheten ibland på ett annat sätt. Många gånger är det enklare att sova på dagarna än på nätterna, jag själv var som mest kreativ under kvällen då jag var sjukskriven. 

I samband med att många har ångest får man ofta även panikångest. Panikångesten varar oftast bara några minuter och är i sig ofarlig men när man är i det tror man att döden är nära. Hjärtat rusar, du blir illamående, yr, kan inte prata, skakar, och får synrubbningar. När jag arbetade som lärare hade jag vissa triggers som satte igång detta. Whiteboardtavlor, matsalen, för stark belysning, för starka dofter, för mycket ljud och rörelser. Ja ungefär allt det som finns i skolans värld. Är det då konstigt om även eleverna drabbas av det i skolan? Nej inte direkt. 

Att ta sig ur sin ångest är inte enkelt. Men det går. Med hjälp av rätt mindset och någon som pushar dig i rätt riktning och genom att acceptera att du har ångest kan du lära dig att åtminstone leva med det. För vi, vi som lever med ångest, kanske aldrig kommer bli av med den helt och hållet - vi ska istället omvandla det negativa med ångesten till något positivt. Ja jag vet, det låter flummigt men jag tror på det. Jag har gjort så, och jag har hjälpt andra att göra så. Nu är det dags, nu ska vi må bra! Eller hur?!

If you or another person have suicidal thoughts or are in some way a hazard to your own health, then you should not use GoMentor.These resources can help you with immediate assistance.